Katarina Glavčić osvojila nagradu 42.Dečjeg majskog likovnog salona

25.5.2016.god.

Katarina Glavčić osvojila nagradu 42.Dečjeg majskog likovnog salona

Talenti učenice Katarine Glavčić, učenice VII/2, su mnogobrojni. Odličan je i primeran đak. Dugogodišnji je igrač folklora u KUD-u „Studenica“. Neizostavan je učesnik svake školske priredbe gde svojim čarobnim glasom i kvalitetnim pevanjem oplemenjuje kulturno-umetnički program. Pored muzičkog talenta, već dugi niz godina Katarina na časovima likovne kulture, ali i u svoje slobodno vreme, demonstrira i svoj talenat za slikanje. Na ovogodišnjem, 42.po redu, Dečjem majskom likovnom salonu Katarinin talenat je prepoznat među mnoštvom radova i nagrađen od strane žirija.

katarina glavcic

Na nagradnom konkursu 42. Dečjeg majskog likovnog salona nije bilo zadatog tematskog ograničenja. Ideja je bila da nadarenim učenicima bude pružena prilika da potpuno slobodno izraze svoj talenat i kreativnost u oblasti likovnog stvaralaštva. Jedini uslov bio je da likovni pedagozi kraljevačkih osnovnih škola odaberu najbolje radove svojih učenika, nastale na časovima likovne kulture tokom školske godine. Budući da je tema slobodna jedini kriterijumi za selekciju bili su formalno-tehnički i estetski kvaliteti likovnih radova. Zastupljene su sve tehnike na papiru, a pravo učešća na konkursu imali su učenici od petog do osmog razreda. Katarinin rad je bio odabran od strane nastavnice likovne kulture Jelice Veljović kao najbolji i, kao takav, poslat na konkurs.

Žiri za izbor i dodelu nagrada na 42. Dečjem majskom likovnom salonu radio je u sastavu: Svetlana Jevtić, akademski slikar, likovni pedagog; Nenad Dimitrijević, akademski slikar, konzervator; Nadica Lišanin, istoričar umetnosti, kustos. Pored idejnog i kreativnog rešenja odluka žirija je pri selekciji za izlaganje i nagrade podrazumevala ocenu kvaliteta likovnih i estetskih vrednosti i formalno-tehničkih elemenata ponuđenih radova. Na osnovu navedenih kriterijuma i nakon detaljnog uvida žiri je od pristiglih 524 za izlaganje odabrao 275 najuspešnija rada iz 16 osnovnih škola sa područja grada Kraljeva.

Među izloženim radovima nalazi se i rad naše učenice Katarine Glavčić, stoga prošetajte do Narodnog muzeja Kraljevo da se i lično uverite u kvalitet i lepotu ovog umetničkog dela, kao i mnogih drugih.

Glavnu nagradu Milorad Mihajlović žiri je dodelio Nikolini Malobabić, učenici VIII5 OŠ „Vuk Karadžić“, Beranovac. Nagrađeni rad se izdvojio kao najuspešniji zbog autentično dečjeg likovnog jezika pri oblikovanju teme i jedinstvenih estetskih vrednosti koje se prepoznaju u likovnom rešenju.

Devet ravnopravnih nagrada dodeljeno je učenicima: Andrea Lešević, V3, OŠ „Svetozar Marković”,  Marina Eminova, VIII, ŠOSO „Ivo Lola Ribar”, Jovan Marković, VIII3, OŠ „Sveti Sava”, Ribnica, Anđela Grbović, V6, OŠ „Vuk Karadžić”, Beranovac, Stefana Škovrić,V3, OŠ „Dimitrije Tucović”, Minja Mladenović, VI4, OŠ „IV kraljevački bataljon”, Katarina Glavčić, VII2, OŠ „Milun Ivanović”, Ušće, Luka Miladinović, VI4, OŠ „Dositej Obradović”, Ratina, Nikola Gavrilović, VI2, OŠ „Vuk Karadžić”, Ribnica.

Nagrada za najbolju selekciju učeničkih radova dodeljena je Biljani Đukić, likovnom pedagogu OŠ „Sveti Sava”, Ribnica. Nagradu za najuspešniju školu u oblasti likovnog obrazovanja dodeljena je OŠ „Svetozar Marković”.

Svim nagrađenima srdačno čestitamo, naročito našoj Katarini Glavčić, uz želju da nastavi da niže još i veće uspehe!

(deo teksta preuzet sa http://nmkv.rs/2016/05/42-decji-majski-likovni-salon/ )

Advertisements