„Dmitrov“ and „Milun“ are friends

8.4.2017.god.

„Dmitrov“ and „Milun“ are friends 

Pre nekoliko meseci, naša škola postala je deo međunarodnog projekta „Cambridge English Penfriends“ u okviru koga je uspostavila kontakt i saradnju sa školom „Dmitrov“ iz grada Dmitrov u Rusiji. Saradnja se sastoji u uspostavljanju komunikacije učenika naše i gorepomenute škole na engleskom jeziku. Deca sa različitih govornih područja, udaljena na hiljade kilometara, na ovaj način ruše granice i uče kroz zabavu unapređujući svoje znanje engleskog jezika i veštinu komunikacije, koja je primarna u usvajanju bilo kog stranog jezika.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

U eri Interneta, tableta i mobilnih telefona, nastavnice Lilia Senatorova iz Dmitrova i Marijana Dražović iz Ušća su se, zajedno sa svojim učenicima, ipak odlučile za razmenu starih dobrih papirnih pisama. Na taj način komunikacija je neposrednija, a učenici se prisnije upoznaju sa svojim „penfriend“-om. U projekat su rešile da uključe učenike uzrasta 9-10 godina – učenike III i IV razreda.

Sa velikim nestrpljenjem smo iščekivali pisma naših drugara iz Dmitrova. Potrajalo je nešto duže, ali zaista je vredelo čekati. Pristiglo je čak 50 pisama. Svako se sa pažnjom predstavio, napisao ponešto o sebi i dodao i svoju fotografiju ili sliku svoje porodice. Drugari iz Rusije su uglavnom svetle puti i kose. Nose školske uniforme, uredni su i nasmejani. Imaju simpatična imena poput Nikita, Oleg i Polina. Njihova škola 2005.godine proglašena je za najbolju školu u čitavoj Rusiji. Odmah smo prionuli na pisanje odgovora unapred se radujući sledećem pismu.

Sada je već sasvim sigurno da ovaj projekat koji je započet kao jedna konstruktivna saradnja prerasta u mnoštvo divnih prijateljstava.

Pleased to meet you! Приятно познакомиться!

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.