Srećno, dragi naši osmaci!

13.6.2017.god.

Srećno, dragi naši osmaci!

U naredna tri dana naši đaci osmaci, zajedno sa još nešto više od 70 000 svojih vršnjaka, polažu maturu tj.završni ispit.

Svi učenici moraju polagati malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Najpre će u sredu, 14.juna, od 9-11h rešavati test iz srpskog jezika, u četvrtak, 15.juna, od 9-11 časova je test iz matematike, a potom, u petak, 16.juna, takođe od 9-11h i kombinovani test koji sadrži pitanja iz oblasti pet nastavnih predmeta – geografije, istorije, biologije, fizike i hemije.

Broj bodova koji mogu osvojiti na ova tri testa je 30. Zapravo, na svakom od testova učenik može da osvoji maksimalnih 20 bodova. Ta cifra se onda množi sa 0,5 odn.deli se sa 2. Na to se dodaje na 70 bodova donetih iz osnovne škole, koji se računaju na sledeći način: uspeh tj.prosek ocena iz  VI razreda se množi sa 4, a uspeh postignut  na kraju VII i VIII razreda se množi sa 5, nakon čega se sva ova tri dobijena rezultata sabiraju. Bodove koje nosite iz škole možete izračunati i ovde. Maksimalan ukupan broj bodova je 100.

prijemni

Ukoliko žele da upišu četvorogodišnju školu, učenici moraju imati minimalno 50 bodova iz škole.

Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodova, prednost imaju oni koji imaju diplomu „Vuk Karadžić”, zatim oni koji su osvojili više nagrada na takmičenjima i na kraju đaci koji su osvojili više bodova na završnom ispitu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti već u nedelju, 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni u petak, 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, planirana za 24. i 25.jun, raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Detaljan kalendar predupisnih aktivnosti možete pogledati i ovde.

Mesta u srednjim školama ima više nego maturanata – ove godine štampano je 72.232 testa, a u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta, tako da verujemo da će se svaki naš maturant „udomiti“ u srednju školu po svojoj želji i interesovanjima.

Dragi naši osmaci, puno vam sreće želimo u naredna tri dana, kao i u predstojećem periodu. Želimo vam da upišete željenu školu i da je pohađate sa voljom i uspehom!

Srecno-na-zavrsnom-ispitu