Istorijat škole

Opstinski odbor opstine uscanske, s pocetka proslog veka, tacnije 25. januara 1907. godine, na II sednici, predlozi gradjanima da se otvori osnovna cetvororazredna skola u Uscu, te se tako u jesen 1907. otvori Osnovna skola u Uscu sa jednim odeljenjem i sa cetiri razreda. Prvi svetski rat prekide njen rad. Od kraja 1918. pa do pocetka 1923. god. skola obnovi rad kao jednoodeljenska cetvororazredna skola. Pocetkom skolske 1923/1924. god. otvori se i  drugo odeljenje skole, te kao takva svoju misiju sirise sve do 1952. god. kada se otvori i trece odeljenje. Vec 1953/1954. skolske godine, skola preraste u osmorazrednu osnovnu skolu, te takva osta sve do danasnjih dana. Od 1963. godine pripojise joj se skole u Loznu, Cerju i Tepecima, te pod upravom centralne skole u Uscu imase ukupno 23 odeljenja sa 778 ucenika.Nastavni rad odvijao se u tri skolska objekta na razliictim lokacijama od kojih  je jedna bila u zgradi Lazara Prokica, koju zavesta davne 1907. godine omladini uscanskoj, a koja i danas odoleva zubu vremena. U takvim uslovima Skupstina opstine Uscanske i gradjani mesta Usca i okoline  1957. god. pristupili su izgradnji nove skolske zgrade koja je  svecano otvorena za  rad 1.9.1962. godine, a koja i danas, uprkos godinama, uz povremena renoviranja i doterivanja, sluzi djacima uscanskim.

      Odlukom Skupstine opstine Uscanske od 27. 12. 1966. god. skola dobija ime Osnovna skola „Milun Ivanovic“ Usce, u znak secanja na narodnog heroja Miluna Ivanovica.Od 1.1.1971. god. ovoj skoli pripojene  su do tada samostalne osnovne skole u Studenici i Gokcanici (Medjurecje).
Medjutim, posle devetnaest godina,  skola u Studenici se izdvojila   8. 6. 1990. iz sastava uscanske skole, te  do danasnjih dana ostadose u sastavu uscanske skole izdvojena odeljenja u Polumiru, Loznu, Tepecima, Popovoj Reci, Gokcanici, Predolama i Borovu. Ali ,,bela kuga,, uzima svoj

 danak, pa su zbog nedostatka djaka zatvorene su  skole u Tepecima , Popovoj Reci i Predolama a pitanje je samo dana kada ce skolska zvona zanemeti i u ostalim izdvojenim odeljenjima.

1 thoughts on “Istorijat škole

Postavi komentar