Pomozite detetu da stekne prijatelje

Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.

Razgovor o prijateljstvima

Pomozite detetu da stekne prijateljeNa ovaj način najbolje pokazujete detetu da su prijateljstva jako bitna u životu. Možete mu reći kako je lepo imati drugove i drugarice, a onda dajte sopstvene primere i kako su Vam prijatelji važni. Govorite mu i o onim prijateljstvima koja su nestala i kako nikada niste želeli da dođe do toga. Pitajte dete za njegove prijatelje i da li misli da su mu oni bitni u životu. Ako ih nema, pričajte o tome šta očekuje od druženja i kako mu drugovi mogu obogatiti život.

Prepoznavanje prepreka u izgradnji prijateljstva

Ako dete želi da ima više prijatelja, pitajte ga zbog čega misli da sada to nije slučaj. Možda će Vam saznanje slomiti srce, ali morate da otkrijete šta je po sredi. Postoji mnogo razloga među kojima su fizičke, mentalne i emocionalne razlike, stidljivost, različiti načini života ili različita interesovanja, ali takođe razlog može biti što dete ne interesuju druga deca i više voli da je samo. Ukoliko je to slučaj, pitajte ga zašto voli samoću i predočite mu dobre strane prijateljstva. Zajedno smislite ideju kojom ćete prevazići prepreke i budite tu da priskočite u pomoć ako je potrebno.

Razgovarajte o potencijalnim drugovima

Kada dete shvati da je bitno imati drugove, nađete način da prevaziđete prepreke, porazgovarajte o tome kako ih steći. Pričajte o deci koju Vaše dete poznaje, koju bi volelo da poznaje i o onoj koja bi bila odlični prijatelji. Neka Vam kaže šta mu se sviđa kod te dece, ali ne prihvatajte odgovore kao što su „Popularan/a je“ ili „Mnogo se lepo oblači.“ Ovo iskoristite kao priliku da ustanovite šta je bitno kod prijateljstva i kakvi kavliteti se traže kod novog prijatelja. Ako naiđete na ćutanje, pitajte ga koja deca imaju slična interesovanja i smisao za humor kako bi se razgovor nastavio.

Namestite socijalne situacije

Nameštanje ovakvih situacija roditeljima se može činiti kao hodanje po tankoj žici. S jedna strane želite da postoje situacije gde će dete upoznavati nove drugare, a s druge strane ne želite da ga pritiskate ili stavite u nezavidan položaj kada može biti nepripremljeno, osećati se nelagodno ili osramoćeno. Dva laka načina su da dopustite detetu da učestvuje u aktivnostima koje ga zanimaju (klubovi, sportski timovi, sekcije…) ili da pozovete drugu decu kod sebe. Razmislite i o mogućnosti da pozovete roditelje te dece kao i njihovu braću i sestre kako bi susret više ličio na porodično okupljanje i samim tim Vaše dete ne bi bilo pod pritiskom. Najbitnije je da pozovete decu za koju je Vaše dete izrazilo interesovanje, a ne po svom izboru ne konsultujući se sa njim.

Pomoć detetu pri sklapanju prijateljstava zahteva dosta truda i napora, ali će se isplatiti kada počne da uživa u blagodetima druženja.

Postavi komentar