Šuma blista, šuma peva

Svetski dan šuma obeležava se 21.marta kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije. Odabran je baš 21.mart, početak proleća, u znak buđenja prirode i vegetacije.

U našoj školi Dan šuma su obeležili učenici izdvojenih odeljenja u Predolama i Gokčanici.

Aleksandar Banković, učenik 4.razreda u izdvojenom odeljenju u Predolama, imao je priliku da čuje stručno predavanje o značaju i zaštiti šuma. Školu je posetio šumar Pavle Grković, podelio svoje iskustvo iz prve ruke i kroz priču i raznovrsne primere naveo je Aleksandra da shvati koliko je bitno da čuvamo šume, jer na taj način ne čuvamo samo drveće, već i biljni i životinjski svet u njima, a posredno čuvamo i naše zdravlje.

Sa svojom učiteljicom Helenom Veselinović, Aleksandar je zasadio 4 sadnice duglazije i dao svoj lični doprinos obnavljanju i očuvanju šuma.

Završni produkt aktivnosti povodom Dana šuma je projektni rad koji je izložen u učionici.

U izdvojenom odeljenju u Gokčanici Dan šuma je obeležen ruku pod ruku sa Danom poezije, koji se takođe obeležava 21.marta. Ružica Obrenović, učenica 1.razreda, je sa svojom učiteljicom Jelenom Radović napisala pesmu „Čuvajmo šume“.

Nakon toga, Ružici se pridružila i njena starija drugarica Julijana Banković, 6.razred. Rešile su da očiste obližnji šumarak u školskom dvorištu. Za to im je bila potrebna pomoć njihove najstarije drugarice, pomoćne radnice Dragice Banković. Zajedničkim snagama učinile su da šuma blista, dok su pevale poznatu melodiju „Šuma blista, šuma peva…“


Postavi komentar